
Заготівля сінажу в рулонах — це важливий етап у забезпеченні якісних кормів для великої рогатої худоби, особливо в період молочної продуктивності. Основу сінажу складають трави, які скошують у фазі бутонізації, коли вміст поживних речовин у рослинах є найвищим.
Після скошування траву збирають у валки для підв’ялювання до оптимальної вологості — зазвичай 50–60%. Надмірна вологість може призвести до псування маси, а надто суха — ускладнює трамбування та знижує якість ферментації.
Далі відбувається підбирання маси з валків, її подрібнення до довжини 3–5 см, що сприяє кращому ущільненню та анаеробним умовам. Потім масу трамбують у рулони, щільно обмотуючи плівкою для ізоляції від повітря. Це дозволяє зберегти масу з мінімальними втратами поживних речовин.
Висока поживна здатність є притаманною сінажу, який отримують внаслідок пров'ялювання попередньо скошених природних або сіяних трав до вологості 40-60% з подальшим консервуванням (в анаеробних умовах, тобто при відсутності атмосферного кисню). Оскільки за своїми властивостями сінаж більш ближчий до зеленої маси, ніж сіно та силос, можна повністю замінити сінажем і сіно, і силос. Ступінь ущільнення маси має становити 600-700 кг/м3.
Недоліки традиційних методів зберігання
При заготівлі сінажу і силосу використовується переважно економічно неефективна технологія зберігання та консервування у траншеях або баштах, а також пакування у полімерний рукав. При цьому втрачається близько 30% кормів.
Одним із шляхів більш раціональної заготівлі сінажу є формування із прив’яленої маси рулонів із подальшим їх пакуванням у плівку, що дозволить майже вдвічі зменшити питомі затрати на паливо-мастильні матеріали і майже втричі витрати праці. Але суттєвою складовою економічних затрат при цьому є ціна плівки для пакування.
Поширена технологія заготівлі сінажу в траншеї поступається по ряду показників більш прогресивній заготівлі в рулони із пакуванням, в т.ч. меншим на 2-2,5% вмістом сирого протеїну, на 2,5-3 % меншим вмістом на 0,8-1 МДж перетравної органічної речовини і меншим вмістом обмінної енергії. При цьому відмічається зменшення втрат сухої речовини на 6%, протеїну – на 15%, а кормових одиниць – на 10%. Поживність кормів в рулонах збільшується на 20%, а продуктивність тварин при годівлі такими кормами – на 20-35%. Крім того, така технологія дозволяє зменшити майже на 25% потребу в площах під кормовими культурами.
До основних переваг заготівлі сінажу в рулонах з пакуванням у плівку відносяться: максимальне збереження властивостей кормів, захист від впливу погодних умов, і як зазначалося, зниження масових втрат кормів, вмісту сухої речовини, протеїну та кормових одиниць.
Вимоги до пакування сінажу
Основними вимогами до сінажу при заготівлі із пакуванням є:
- найбільш доцільно здійснювати пакування рулонів одразу після пресування, у випадку розділення операцій – між пресуванням і пакуванням плівкою має бути проміжок часу не більше трьох годин, інакше починатимуть відбуватися в масі процеси з виділенням тепла;
- не доцільно здійснювати пакування рулонів під час опадів (хоча при несприятливих умовах це допускається);
- найбільш доцільно здійснювати пакування сінажу в шість шарів плівки;
- рулони, які упаковані в плівку, можливо розміщувати на горизонтальному майданчику без потреби у спеціальних сховищах;
- не допускається пошкодження плівки при транспортуванні упакованих рулонів (одним із варіантів при цьому може бути здійснення пакування рулонів в місці зберігання), а при виявленні пошкодження плівки необхідно негайно заклеїти місце пошкодження клейкою стрічкою;
- початок застосування сінажу заготованого в рулонах із пакуванням у плівку – не раніше 6-8 тижня, а тривалість зберігання – близько 2 років.

Як заготовляти сінаж високої якості?
При виборі технології заготівлі сінажу слід мати на увазі, що при формуванні рулонів із пакуванням:
- досягається максимальне збереження властивостей корму. У випадку заготівлі в траншеї, через 3-4 дні після її розкриття якість знижуватиметься на 45-55%;
- технологія стає з кожним роком все більш поширеною як серед закордонних, так і вітчизняних аграріїв;
- такий тип корму стає основним при годівлі в зимовий час у більшості господарств;
- для великої рогатої худоби корм із цілими стеблами все ж є більш корисним щодо здоров’я тварин (оскільки забезпечується повноцінна жуйка);
- можливо реалізувати операцію заготівлі корму протягом одного дня;
- досягається висока продуктивність агрегата при виконанні операцій, мінімальні втрати при збиранні, зберіганні і годівлі тварин;
- затрати праці при заготівлі кормів при цій технології становлять до 0,8 люд.-год/т;
- термін окупності становить не більше 3 років;
- існує можливість раніше починати заготівлю сінажу, особливо для культур з високою кормовою цінністю;
- економія на концентратах або повна відмова від них.
Технічні аспекти сінажування
Основними машинами, що реалізують кінцеву операцію, є сучасні прес-підбирачі (зі щільністю пресування не менше 330 кг/м3 при вологості 50%), обмотувальники рулонів або їх комбінації. Для якісного формування рулонів необхідно, щоб ширина валка, що підбирається, становила 1/2-3/4 ширини захвату підбирача. Підвищенню щільності спресованої маси сприятиме менша робоча швидкість прес-підбирача та додаткове підпресовування маси (шляхом зупинки агрегату наприкінці формування рулону з подальшою додатковою подачею 35-50 кг трав’яної маси), а рівномірному розподілу маси в камері пресування (особливо при вузькому валку) – правильно обраний спосіб руху агрегату. Доцільно, рулон обв’язувати 12 оборотами шпагату або 3 оборотами сітки в залежності від обв’язувального матеріалу.
Обмотування рулонів здійснюється спеціальною стрейч-плівкою. При цьому, необхідно звернути увагу, щоб рулон із сінажу вологості 45-55% пакувався в 6 шарів плівки. Необхідно регулярно здійснювати перевірку якості роботи обмотувальника, в т.ч. і за ступенем розтягування плівки.