Заготівля люцерни

Passion for Bales - Less soil compaction on grassland

Заготовляти люцерну можна як у вигляді високоякісного сіна, так і сінажу та силосу (при вологості маси 60-65%, максимально до 68%). Одночасно з цим, при заготівлі люцерни на сіно при порушенні технології втрати рослинної маси можуть досягати 50%. Для зменшення втрат використовують штучне досушування маси або технологію просушування і формування тюків або рулонів в природних (польових) умовах. 

Люцерна — одна з найцінніших бобових культур, яка завдяки високому вмісту поживних речовин широко використовується у раціоні сільськогосподарських тварин. Щоб отримати якісний корм, важливо дотримуватись правильної технології вирощування та заготівлі.

Час заготівлі

Технологія заготівлі включає скошування люцерни, ворушіння, підв’ялювання, збирання зеленої маси та зберігання. Для збереження високої якості корму важливо мінімізувати значні втрати листя, адже саме в ньому зосереджено більшість поживних речовин. Сінаж із люцерни, за умови дотримання технології, є високоякісним кормом, що сприяє підвищенню продуктивності тварин.

Час для початку скошування люцерни має вирішальне значення. Заготівлю люцерни доцільно починати до початку або у фазі бутонізації. У цей період люцерна містить оптимальний рівень білка (20-22%), енергії і клітковини. У цей період кормова цінність рослини висока і добре підходить для заготівлі сіна або сінажу з люцерни. У випадку пізнішого виконання укосів вміст білка знижуватиметься до 13-15%, що призведе до зниження надоїв молока більше 600 л/т сіна. Останній укіс здійснюється при рівні цвітіння до 20%. Якщо процес заготівлі затягнути, цінність корму стрімко знижується, адже в люцерні з часом стрімко падає вміст білка та вітамінів.

Процес скошування люцерни

Технології заготівлі

При заготівлі високоякісного сінажу із люцерни для плющення косарка обладнується вальцевою плющилкою. Зниження втрат досягається одноразовим ворушінням одразу після скошування. При формуванні валків із люцерни при вологості 55-60% і вмістом сухої маси 40-45% мінімізуватимуться втрати (якщо вологість становить менше 55% втрати маси істотно зростатимуть). Надмірна вологість може призвести до псування корму під час зберігання, а надто суха маса — до втрати поживних речовин. Час прив’ялювання має становити не більше 8 год.  

Підбирання валків із сіна і формування тюків або рулонів найбільш доцільно здійснювати при вологості досушеної у валках маси 18-22% (для максимального збереження листової маси) і вмісті сухої речовини близько 82-83%. За твердженням технологів, з точки зору зменшення втрат найбільш доцільно із сіна люцерни формувати тюки з одночасним подрібненням маси до 5 см. Можливим є використання і рулонних прес-підбирачів, але продуктивність процесу значно менша. При заготівлі сінажу у тюках або рулонах необхідно строго дотримуватися необхідної вологості, щільності маси і герметизації плівкою. 

Заготівля сіна люцерни в Україні

Врожайність люцерни в Україні залежить від кліматичних умов, технології вирощування, вибору сорту та дотримання агротехнічних вимог. У поєднанні із злаковими травами люцерна створює збалансований корм, що ідеально підходить для заготівлі кормів.

Успішна заготівля високоякісного корму з люцерни має велике значення для виробників молока та м’яса. Вона дозволяє забезпечити стабільне поголів’я тварин повноцінним кормом, що позитивно впливає на продуктивність.