
Концепція була розроблена в 1970-х роках, однак немає єдиної думки щодо того, як визначити цей тип сільського господарства. Його можна класифікувати як стійке (стале) сільське господарство та включає елементи інших видів сільського господарства, таких як агроекологія, ґрунтозберігаюче сільське господарство, органічне землеробство та пермакультура. Однак воно розглядається як окрема система землеробства і набуває все більшого міжнародного визнання.
Визначення відновлюваного землеробства за його цілями
Регенеративне землеробство визначається не його практикою та правилами, як інші види сільського господарства з подібними концепціями, а його цілями. Поняття регенерації ґрунту є ключовим у його визначенні.
Воно має три основні цілі:
- Збільшення біорізноманіття.
- Посилення екосистемних послуг, зокрема пов'язаних із ґрунтом, шляхом фіксації вуглецю.
- Підтримання продуктивності фермерських господарств.
Інтеграція рослинних систем з тваринним світом має першочергове значення. Для досягнення цих трьох цілей фермери можуть змінювати методи поступово, залежно від своїх потреб і з появою технологічних інновацій.
Відновлювальне землеробство – це система господарювання, завдяки якій фермерам можна зберегти та підвищити родючість ґрунту шляхом зменшення вмісту хімічних речовин, зменшити ерозію ґрунту та обробіток ґрунту. Цей підхід ведення сільського господарства включає рільництво, сівозміни та вирощування сільськогосподарських культур, щоб сприяти здоров’ю ґрунту та збільшити врожайність. Ефективна економіка позитивно впливає на відновлювальне землеробство, оскільки знижує кількість хімічних речовин в ґрунті та сприяє утворенню поживних речовин.
Регенеративне сільське господарство не виключає жодних сільськогосподарських практик, ані обробітку ґрунту, як-от оранка, ані щодо використання засобів захисту рослин від шкідників, хімічних добрив, зрошення чи використання ГМО (генетично модифікованих організмів). Тим не менш, певні методи використовуються для того, щоб замінити практики, що застосовуються в традиційному сільському господарстві. До них відносяться прямий посів, збільшення кількості органічної речовини і утримання води, обмеження ерозії та вирощування живоплотів.

Етикетка органічного землеробства
Маркування «Regenerative Organic Certified» або «ROC» було створено в США. «Regenerative Organic Alliance» (ROA) розробив специфікації для сертифікації. Він був реалізований у 2017 році групою фермерів, бізнес-лідерів та експертів із здоров’я грунту. Сертифікуватися можуть як фермерські господарства, так і текстильні, харчові та косметичні компанії, що виробляють інгредієнти для косметики. Специфікації для фермерських господарств включають:
- 3 стовпи: здоров'я ґрунту, добробут тварин і соціальна справедливість.
- 3 рівні: бронзовий, срібний і золотий, які співвідносяться з відсотком регенерованих органічних сільськогосподарських угідь (понад 10%, 50% або 100% землі відповідно). Наразі сертифікації для неорганічного відновлюваного сільського господарства немає.
Фермери, які практикують відновлювальне землеробство, зосереджуються на підвищенні вмісту органічної речовини ґрунту. Покриття верхнього шару ґрунту покривними культурами допомагає зберігати вологу, зменшити ерозію, як результат відбувається поглинання вуглецю, що сприяє адаптації до нових умов клімату. Вони також використовують органічні методи для підвищення родючості ґрунту і приріст врожаю, що сприяє зростанню біорізноманіття та здоров’я екосистеми.
Як з'явилася концепція
Концепція регенеративного землеробства була винайдена в 1970-х роках. Популярною вона стала у 1980-х роках завдяки Роберту Дейлу, сину засновника Агрономічного інституту органічного сільського господарства Родейла в США. Він вважав, що відновлювальне сільське господарство має відповідати трьом критеріям, зафіксованим у його мантрі: здоровий ґрунт, здорова їжа, здорові люди. Його бачення регенеративного сільського господарства ґрунтувалося на семи принципах: плюралізм, захист, чистота, ефективність, мир, потенціал і прогрес. В останні роки ця концепція набула наукової популярності на міжнародному рівні.
Зміни клімату істотно впливають на землеробство і скотарство. Змінюється родючість ґрунтів, врожай, відбувається зменшення різноманітності, що особливо помітно в посушливих регіонах. Саме тому перехід на відновлювальне землеробство, яке ґрунтується на принципах збереження біорізноманіття та здоров’я екосистеми, дозволить зберегти ґрунти родючими
Джерела:
- https://portal-cdn.scnat.ch/asset/8b6d3932-cab9-59c1-8564-c65cc9760fc3/2022_44_Regenerative_agriculture_in_Europe.pdf?b=bb1ec51a-c971-5e60-8251-e15de766cca9&v=9a8dc2cc-4baf-51fb-9435-04cc950e4a54_0&s=YhWuHnb-_O4DSFd2r33G75n03AeQXC76s7v3b5uvFpMnDR_LNrC7hkLHDqSRJiMvfciid8sUTbVZJr4AQxaCItLUmMQkYx98KyP4tsFGukpUMCzo2k2wNooK8g2MswKToPYjNOkoFTgozWgAQ0Q_bHr4Rz9gwHlpu_ppM9PlpA0
- https://regenorganic.org/our-story/
- https://lordingtonparkagronomy.co.uk/robert-rodale-regenerative-agriculture-uk-soils/